Voetbal wint het bij Afghanen even van geweld

REPORTAGE, Femke Stroomer en Thomas Hurkxkens

Bishkek - In Afghanistan wordt weer gevoetbald. Ook in het stadion waar executies plaatsvonden.

Terwijl zo’n 200 Afghanen uit hun dak gaan op de tribune van het Spartak-stadion, rollen de spelers in hun enthousiasme over elkaar heen op de groene grasmat. In het stadion van Bishkek, de hoofdstad van de Centraal Aziatische republiek Kirgizië, hebben de Afghanen zich gekwalificeerd voor de tweede ronde van de Aziatische Challenge Cup. Trots vieren ze hun zege. ‘Een historische dag’, zegt coach Klaus Stärk.

Afghanistan voetbalt. Sinds de Taliban vijf jaar geleden verdreven zijn, wordt er weer gesport. En voetbal is ook hier volkssport nummer één. Door de oorlog en het daarop volgende fundamentalistische regime van de Taliban, dat sporten verbood, speelde het land bijna twintig jaar, van 1984 tot 2003, geen internationale wedstrijden.

Op de FIFA wereldranglijst zakte Afghanistan in 2003 naar plaats 204. Nu krabbelt het land langzaam weer op. En dat is te merken aan de populariteit van het elftal. ‘Twee jaar geleden wist niemand dat Afghanistan weer een nationaal team had’, zegt international Zohib Islam.

Lees verder op www.volkskrant.nl