‘Dit was anders dan alleen voetbal’

REPORTAGE, Thomas Hurkxkens en Marc Broere

El Salvador en Honduras spelen vanavond een WK-kwalificatieduel. Veertig jaar geleden brak de ‘voetbaloorlog’ uit tussen de buurlanden na een zege van El Salvador in Mexico. Rodríguez maakte toen de winnende goal.

Een deur gaat open in een gietijzeren hek rond een villa in een van de rijkere buurten van San Salvador, de hoofdstad van El Salvador. Een ruime zitkamer met grote ramen kijkt uit over de omliggende wijk.

We zijn thuis bij de belangrijkste voetballer uit de geschiedenis van El Salvador. Negen jaar lang was Mauricio Rodríguez spits van het nationale team, later werd hij bondscoach. Als speler en als coach hielp hij El Salvador naar het WK in 1970 en 1982.

Van de overloop komt een kleine tengere man met priemende ogen glimlachend op ons af. Mauricio of ‘Pipo’ Rodríguez zoals hij liefkozend door fans wordt genoemd, is nu 64 jaar, maar ziet er jonger uit. Hij heeft een eigen architectenbureau.

Rodriguez geeft een rondleiding. Een kamer is als klein voetbalmuseum ingericht. De ruimte glimt van al het goud en zilver dat er staat uitgestald. Successen horen niet in een stoffige doos op zolder, vindt Rodríguez. Met wat moeite pakt hij de achterste van een dikke rij bekers. ‘Dit is de prijs die we kregen omdat we ons kwalificeerden voor het WK.’ Trots houdt hij de cup omhoog; die staat voor hét hoogtepunt en het zwartste moment in de voetbalgeschiedenis van El Salvador.

Lees verder op www.volkskrant.nl